środa, 11 marca 2015

Jadłospis Egipcjanina

Witam, po przerwie zdecydowałem napisać trochę o życiu codziennym starożytnych. W tym miejscu chce zaznaczyć, że niedługo sklecę wpisy o zupełnych początkach starożytnego Egiptu i opublikuje w częściach.

Podstawowymi posiłkami na stołach Egipcjan były produkty na bazie zboża. Jednymi z najczęstszych  były jęczmienne placki- papka zrobiona ze zmielonych i ugotowanych ziaren jęczmienia, często podawana z owocami, warzywami, miodem-niekiedy także prażone lub pieczone. Placki te dla biednych były często praktycznie jedynym konkretnym daniem w ciągu dnia urozmaicanym w miarę możliwości o ww dodatki. Biedni zadowalali się także rybami, drobnym ptactwem wodnym i małymi zwierzętami np.: wężami.



Egipcjanie byli wielkimi smakoszami wszelkich rodzajów chleba. Piekli go w niezliczonych ilościach i gatunkach. Były chleby ciemne, razowe, słodkie, słone, na zakwasie lub bez-różniły się także sposobem wypiekania, a więc wybór był tak wielki jak w dzisiejszych piekarniach ;). Piwo i chleb ze względu na proces produkcyjny wyrabiano razem, potwierdzono to znaleziskami archeologicznymi i przedstawieniami z grobowców: obok piekarni zawsze znajdowano browar. Z papki jęczmiennej o której wspomniałem wcześniej wyrabiano piwo (po egipsku heneket), które nie miało wiele wspólnego ze współczesnym. Heneket było bardzo gęste(coś w rodzaju alkoholowej zupy), a jego zawartość alkoholu była znacznie niższa. Piwo stosowano też chętnie w medycynie.

Warzywa spożywane w starożytnym Egipcie były świetnym uzupełnieniem diety: cebula, czosnek, sałata, kapusta, dynia, ogórek. Jeśli chodzi o owoce to należy wymienić: daktyle, figi, granaty, melony.

W Egipcie znane i bardzo cenione było także wino, jednak był to napój przeznaczony dla ludzi z wyższych sfer. Zanim wino zostało "wprowadzone do produkcji" w Egipcie- sprowadzano je z Syrii i Palestyny. Jednak mieszkańcy Egiptu szybko nauczyli się uprawiać winorośl i z otrzymanych owoców wyrabiać sposobem tradycyjnej fermentacji wino.

Mieszkańcy Egiptu spożywali mięso sporadycznie-hodowlane zwierzęta woleli spożytkować na pobieranie od nich produktów. Egipcjanie lubowali się w mleku, śmietanie i maśle. Nie wiadomo natomiast czy zgłębili tajniki wyrabiania sera-na co nie wskazują żadne źródła historyczne. Jedynie w naczyniach z okresu I dynastii znaleziono coś na kształt białego sera, jednak są to tylko domysły.

Tak mógł wyglądać jadłospis Egipcjanina z czasów średniego państwa:

Śniadanie:
-placek jęczmienny ze świeżym mlekiem do popicia,
-garść daktyli na glinianym talerzyku,


Obiad- główny posiłek jadano prawdopodobnie na przekór-w największy upał(środek dnia) na co wskazują malowidła uczt podczas których kwiaty lotosu są otwarte i wskazują tym na okolice południa:
-chleby różnego rodzaju,
-placek jęczmienny z dodatkami słonymi,
-ryba przyrządzona w liściach,
-heneket,
-talerzyk owoców,

Kolacja:
-ciasteczka słodzone miodem(wszak cukier był Egipcjanom nieznany)
-chleb lub placek jęczmienny(znowu! ;))
-owoce,
-heneket.


Dziękuję za uwagę ;).Pozdrawiam wszystkich czytelników i zachęcam do komentowania bloga.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz